Idemo na more

Piše: Irina Kovačević, dr. med. vet, spec. univ. mag., ZenVet, Zagreb

Preuzeto sa portala Zdrav Život

Ljeto je po mnogočemu najuzbudljivije godišnje doba. Motivira nas na putovanja, odlaske u prirodu ili na more. Većina vlasnika pasa (i drugih ljubimaca) pritom ih vode sa sobom. U načelu, psi se vole voziti i dobro podnose vožnju, no ima i onih kojima vožnja i nije baš draga, osobito kad je riječ o duljim putovanjima. Stoga ljubimca treba pripremiti za putovanje i znati što ćemo poduzeti dođe li do problema na putu.

Prije samog putovanja svoga ljubimca trebate spremiti na put jednako kao što spremate i sebe. Dakle, potrebno je ponijeti sve što bi mu moglo zatrebati. Putujete li izvan zemlje, odvedite ga veterinaru koji će provjeriti je li vaš pas redovito cijepljen, te ako nije dati mu preventivna cjepiva, pregledati ga i izdati mu “putovnicu”. Istodobno se možete posavjetovati s veterinarom o eventualnim preventivnim mjerama, s obzirom na odredište i upitati ga za najbližeg veterinara u mjestu u koje putujete.

Kad je riječ o samom putovanju, neki psi ne osjećaju simptome bolesti putovanja poput nemira i mučnine, dok su im neki nažalost skloni. Najbolja pomoć u takvoj situaciji je prije putovanja uskratiti psu hranu. Isto to vrijedi i za pse koji dobro podnose put. Traje li putovanje dugo, u oba slučaja životinji treba barem svakih sat vremena omogućiti da se prošeta, obavi nuždu i popije vode.

Ako vaš pas loše podnosi putovanja, uvijek se možete obratiti svom veterinaru koji će mu prije puta prepisati ili dati neki smirujući pripravak za životinje. Nikad se ne smije ljubimcima davati ništa na svoju ruku! Tako im čak možete ugroziti život.

Psi su u automobilu za vrijeme putovanja većinom slobodni. Treba samo paziti na to da ne ometaju vozača. Za razliku od njih, mačke je najbolje na put povesti u transporteru. Naime, one dobro podnose vožnju, no intenzivnije reagiraju na stres pa ih je za sigurnost svih najbolje zatvoriti u odgovarajući transporter. Za vrijeme vožnje treba joj dati vodu i, kao niti psa, ne držati je na izravnom suncu.

Najčešći ljetni problemi koji se pojavljuju u vožnji, ali i u prirodi su omarica i sunčanica. Sunčanica nastaje izravnim djelovanjem sunca na organizam, a omarica, koja je češća, nastaje djelovanjem same vrućine na organizam. U oba slučaja simptomi su dahtanje, hiperemija, slabost, neurološki simptomi. Kod oba stanja potrebno je životinju što prije rashladiti, najbolje hladnom vodom, te potražiti pomoć veterinara.

Drugi najčešći problemi s kojima se vlasnici susreću su ubodi kukaca. Neki prolaze gotovo asimptomatski, samo s lakšim nemirom životinje, dok drugi mogu postati ozbiljni i razviti se u anafilaksu. U svakom slučaju, mjesto uboda treba što prije otkriti, izvaditi žalac (ako ga ima) te staviti led. Ako se edem oko mjesta uboda proširi ili ga primijetite na bilo kojem mjestu na frontalnom ili stražnjem dijelu glave, obvezno posjetite najbližeg veterinara.

Ugrizi zmija znače hitnu intervenciju. Ugrizenu životinju treba što prije odvesti veterinaru i pritom je nastojati što manje micati. Mjesto ugriza treba imobilizirati i ne pokušavati ukloniti otrov iz rane.

Kod mačaka koje su po prirodi lovci dosta su česti ugrizi paukova. Pojavi li se edem oko mjesta ugriza, treba pokušati staviti hladan oblog. Ako se edem počne širiti ili životinja počne povraćati, obvezno posjetite veterinara!

Na našem području najopasniji je pauk crna udovica. Ako samo i posumnjate na njezin ugriz, hitno vozite životinju najbližem veterinaru!

Kada putujete, uvijek je dobro ponijeti sa sobom i aktivni ugljen. Naime, ljeti su u kućnih ljubimaca česta trovanja hranom i može nam zatrebati. No razvije li se ozbiljnija klinička slika, ipak posjete veterinara.

Psi su iznimni plivači i velika većina obožava vodu i kupanje, osobito u moru. No pritom su česte iritacije kože morskom solju i proljevi uzrokovani gutanjem slane morske vode. Ako vaš ljubimac dobije proljev, najjednostavnije je uskratiti mu kupanje u moru, staviti ga na dijetu (bilo da se odlučite za gotovu dijetalnu hranu ili da sami kuhate piletinu i rižu) i dati neki pripravak za zaustavljanje proljeva koji ste prije puta već uzeli od veterinara.

Kod iritacija kože izazvanih slanom vodom potrebno je životinju temeljito isprati slatkom vodom, i to nekoliko puta, te ju skloniti sa sunca jer sunce dodatno iritira takvu, nadraženu kožu. Počne li se životinja jako češati uzrokujući pritom rane, obvezno posjetite veterinara kako biste joj olakšali daljnji boravak u prirodi ili na moru.

Ne smijemo zaboraviti da postoje i situacije u kojima vlasnici nažalost moraju ostaviti svoga ljubimca na skrb i čuvanje nekome jer ga ne mogu povesti sa sobom. Pritom su hoteli za kućne ljubimce sve češći izbor. Razlog je taj što su cijenom prihvatljivi, životinje imaju skrb, nekoliko puta na dan izvodi ih se u šetnju ili na igru, a bitno je i to da gotovo svi takvi pansioni za ljubimce imaju i veterinarsku skrb. Stoga vlasnici mogu mirno otići na put, znajući da svoga ljubimca ostavljaju u dobrim rukama.

Mačke također ostaju preko ljeta u pansionima. Za razliku od pasa, one su stacionirane, osim ako nisu naviknute na povodac, tada se i njih može izvoditi u prirodu.

Dakle, kako biste ugodno ljetovali i izbjegli iznenađenja pripremite i sebe i svoga ljubimca za dane koji su pred vama. Ostavljate li svoga psa ili mačku u pansionu, možda ćete imati manje briga, no vodite li ljubimca sa sobom, prije puta posjetite veterinara i obavite cijepljenja koja ste možda propustili. Ponesite sa sobom sve potrebno u slučaju da se vaš ljubimac razboli ili ga što ugrize. Raspitajte se za veterinarsku skrb u mjestu u koje putujete. Sve to može vam uvelike olakšati ljetovanje i otkloniti probleme.