Skrivene opasnosti ljetnih radosti

Piše: Irina Kovačević, dr. med. vet, spec. univ. mag., ZenVet, Zagreb

Preuzeto sa portala Zdrav Život

Ljeto je već uzelo maha, pa visoke temperature ne iznenađuju. No uz mnoge radosti koje nam donosi, ono skriva i potencijalne opasnosti za ljude i njihove ljubimce. Najčešći problem koji se ljeti pojavljuje kod kućnih ljubimaca su sunčanica i toplinski udar, tzv. omarica. I jedno i drugo su stanja opasna za život ako se na vrijeme i hitno ne reagira!

I sunčanici i omarici sklonije su pasmine tamnog krzna, guste, duge dlake, veće i više pasmine te psi i mačke prekomjerne tjelesne težine.

Sunčanica je posljedica izravnog izlaganja suncu i toplini i razvija se razmjerno brzo.

Omarica ili toplinski udar je stanje koje je posljedica djelovanja visoke vanjske temperature i visoke vlage u zraku.

Oba stanja rezultiraju pojačanim zagrijavanjem organizma. Poznato je da se psi i mačke rashlađuju dahtanjem i manjim dijelom preko mekuši i njuške. No, ljeti, kada su vanjske temperature gotovo jednake tjelesnoj temperaturi, rashlađivanje postaje gotovo nemoguće. Tada već i najmanja aktivnost, sasvim uobičajena poput šetnje, može dovesti do sunčanice, ali i do toplinskog udara.
Jedan od čestih razloga za toplinski udar u pasa je nesmotrenost vlasnika koji ih “nakratko” ostavljaju u automobilima, kao i to da ih se ostavlja bez dovoljno vode ili na otvorenom gdje se ne mogu skloniti s izravnog sunca.

I sunčanica i omarica su skup simptoma. Dolazi do hipertermije organizma, mozga i moždanih ovojnica. Posljedica hipertermije je i dehidracija, što dodatno opterećuje organizam.

Životinja se smiri, pojačano dahće, povraća, ima povišenu tjelesnu temperaturu, tetura, općenito je slaba i može izgubiti svijest.
Životinju tada treba brzo smjestiti u hlad, dati joj hladne vode, rashladiti je, najbolje u moru, rijeci ili jezeru, ili, dogodi li se to kod kuće, istuširati je hladnom vodom. Ako ste vani i nemate mogućnost cijelu životinju umočiti u vodu, za prvu pomoć smjestite je u hlad, dajte joj vode i rashladite joj barem šape i njušku.
Kako se organizam pregrijava, tako životinja dolazi u stanje šoka. Potrebno je što prije odvesti je najbližem veterinaru koji će je rehidrirati infuzijama i poduzeti antišok-terapiju.

Kako je riječ o stanjima koja su iznimno opasna za život, potrebno je reagirati čim se primijete simptomi. No svakako bi trebalo poduzeti sve da do njih ne dođe. To bi značilo da se ljubimce ne izlaže izravnom suncu dok je najjače, da se aktivnosti svedu na minimum, odnosno da ih se za vrućine ne izlaže pojačanim tjelesnim naporima.

Također, potrebno je životinjama omogućiti da se mogu skloniti u hlad te da UVIJEK imaju pristup svježoj vodi!
Kad je vaš ljubimac ujedno i vaš suputnik u automobilu, ne ostavljate ga u njemu ako nije klimatiziran. Automobili se brzo zagriju na suncu, a osobito ako su i prozori zatvoreni. Bez svježeg zraka i u tako zagrijanom prostoru životinja će brzo kolabirati!
Neki su ljubimci i malo “teži”, što dodatno opterećuje organizam. Samim time skloniji su hipertermiji pa kod njih toplinski udar nastupa brže, a osobito ako je riječ o velikim pasminama s gustim tamnim krznom. Neke se pasmine šišaju kako bi im se olakšalo po vrućini, no nekim pasminama koje se ne šišaju, dlaka je dodatnu izolacija i zaštita, odnosno, obrana od izravnog djelovanja sunca na kožu!

Koliko je god to moguće, nastojite pomoći svojim ljubimcima da lakše podnesu ljetnje temperature. Ukratko:Svoga ljubimca hranite manjim obrocima, ali češće.

Pazite da mu je svježa voda UVIJEK dostupna za piće.

Nemojte čekati! Čim se pojavi bilo koji simptom omarice ili sunčanice, odmah rashladite životinju i odvedite je najbližem veterinaru.

Mislite li da pretjerujem? Pa provjerite: uvucite se u njihovo krzno. Odjenite topli zimski kaput, debele hlače i čizme i prošećite krug oko kuće. Ili samo iziđite van i mirujte nekoliko minuta na tim “pasjim vrućinama”.

Tako kako biste se vi osjećali u toj situaciji, tako se uistinu osjećaju vaši dlakavi ljubimci. Zato, suosjećajte s njima i poduzmite sve kako biste im olakšali vruće ljetne dane.